Program sediu 8:00-16:30. Tel: +40.237 222 890, Email: office@muzeulvrancei.ro

Mausoleul Eroilor Mărășești Mausoleul Eroilor Soveja Mausoleul Eroilor Mărăști Mausoleul Eroilor Focșani Muzeul Luptelor Mărășești Secția de Etnografie din
Crângul Petrești
Muzeul Unirii Focșani Muzeul Memorial
„Alexandru Vlahuță” Dragosloveni
Casa Memorială „Ion Roată” Secția de Științe ale Naturii Muzeul Țării Vrancei de la Vidra

Muzeul Vrancei


LABORATORUL DE CONSERVARE – RESTAURARE cuprinde mai multe compartimente:

Restaurării ceramicii

Un prim compartiment este destinat restaurării ceramicii arheologice descoperite pe diferite şantiere deschise de specialiştii Muzeului Vrancei. Materialul descoperit este tratat, apoi sortat, ca în final să fie reconstituite vasele. Tot în acest atelier se desfaşoară şi activitatea de restaurare a pieselor metalice ( monede, arme, etc.).

Restaurare textile

Un alt compartiment este cel de restaurare textile, foarte important în cadrul laboratorului, datorita bogăţiei patrimoniului etnografic al Muzeului (păretare, obiecte de port popular, dar şi textile cu valoare documentar – istorică). Acestea sunt tratate preventiv, apoi se intervine prin operaţii de reconstituire a părţilor lipsă cu material textil vopsit în culori cât mai apropiate de cele originale.

Conservarea patrimoniului

Conservarea patrimoniului constituie încă un domeniu important, atât pentru asigurarea stării de sănătate a obiectelor de patrimoniu cât şi pentru prelungirea vieţii obiectului. Tratamentele de conservare încep din depozit prin asigurarea condiţiilor de microclimat adecvate (temperatură, umiditate, lumină) şi continuă în laborator prin tratamentele specifice fiecărui material din care este constituit obiectul de patrimoniu şi în funcţie de degradările suferite (atac biologic, chimic).

Conservarea icoanelor

Conservarea icoanelor pe lemn ocupă un loc important datorită complexităţii materialelor folosite (grund, adeziv, culori, pigmenţi). De aceea, este necesar un tratament complex deoarece trebuie avut în vedere să nu se distrugă stratul pictural în urma îndepărtării stratului de vernis protector. Aici intervine investigaţia chimică ce se realizează prin analize speciale, precum spectrofotometria cu absorbţie atomică, analize chimice instrumentale de identificare a unor elemente necunoscute.

Investigatii biologice

În cadrul laboratorului de conservare – restaurare există un compartiment de investigaţii biologice şi conservare profilactică şi curativă, care vizează obiectele de patrimoniu cu suport organic (hârtie, lemn, textile).

Compartimentul este recent înfiinţat, fiind dotat cu aparatură şi instrumentar de specialitate şi amenajat corespunzător specificului de activitate. Acesta este reprezentat de investigaţiile microbiologice efectuate la obiectele de patrimoniu pe suport organic. La cele pe suport papetar se intervine pe lângă tratamentele curative specifice şi cu mici operaţii de consolidare a hârtiei, în vederea conservării şi integrării obiectului respectiv în circuitul muzeistic.Intervenţiile de consolidare şi restaurare sunt însoţite de un dosar în care esenţială este fotografia obiectului înainte şi după tratamentele efectuate. Astfel, laboratorul deţine şi atelier foto dotat cu echipament foto şi video.


2022 MUZEUL VRANCEI - Toate drepturile rezervate.
Sari la conținut